VRELO MAGAZIN - ZDRAV ZIVOT - VOCE U ISHRANI BROJ KALORIJA
Voće spada u posebnu grupu namirnica koje se, sa pojedinim izuzecima odlikuju:malom energetskom vrednošću, velikim sadržajem vode, malom količinom proteina i masti, znatnim sadržajem ugljenih hidrata i celuloze, bogatstvom mineralnih sastojaka i vitamina, kao i sadržajem drugih hranjivih sastojaka kao što su enzimi, organske kiseline, antocijani, tanini i dr.
Zbog ovakvog sadržaja, pre svega, mineralnih sastojaka, vitamina, celuloze, enzima i drugih koji imaju prevashodno zaštitnu ulogu u organizmu, kao i sadržaju voćnih šećera koji predstavljaju vrlo pogodne izvore energije, voće i povrće ima veliki značaj za ljudsko zdravlje.
Značaj voća u ishrani Osnovne zajedničke odlike voća su: relativno mala energetska vrednost, osim kod nekih vrsta, kao što su: banane, kesten, orah, lešnik, badem.
Isto vredi i za sušeno voće: suve šljive, suve smokve, suvo grožđe;visok sadržaj vode, s tim što se izuzimaju ljuskasto i sušeno voće;znatan sadržaj ugljenih hidrata, a naročito voćnih šećera glukoze i fruktoze;mali sadržaj proteina i masti, izuzimajući ljuskasto voće;bogatstvo mineralnim sastojcima i vitaminima;znatan sadržaj celuloze (biljna vlakna), organskih kiselina i drugih sastojaka (pektini, antocijani i drugi ).
Voće je bogat izvor vitamina, mada ih, u poređenju sa povrćem, voće sadrži manje. Od vitamina voće sadrži najviše vitamina C i karotina.
Njihova količina zavisi od vrste voća, sorte kao i niza drugih činilaca. Vitamin C nije podjednako raspoređen u celom plodu.
Najviše ga ima u ljusci i ispod nje. Drugi vitamin po važnosti i količini je karotin.
Najviše ga sadrže: kajsija, ananas, suva šljiva, breskva, lubenica itd.
U manjim količinama voće sadrži i druge vitamine: К, Е, vitamine B grupe.
Navedene vrednosti su za količinu od 100g, UH- ugljeni hidrati
Namirnica |
KCal |
Prot |
UH |
Masti
|
Ananas
|
46
|
0.5
|
11.6
|
0
|
Badem
|
|
|
|
|
Banane
|
|
|
|
|
Borovnice
|
|
|
|
|
Breskva
|
|
|
|
|
Breskva
|
|
|
|
|
Brusnice
|
|
|
|
|
Datulje sušene
|
|
|
|
|
Dinja
|
|
|
|
|
Dunja
|
|
|
|
|
Grejpfrut
|
|
|
|
|
Grožde belo
|
|
|
|
|
Grožde crno
|
|
|
|
|
Grožde suvo
|
|
|
|
|
Jabuka
|
|
|
|
|
Jagode
|
|
|
|
|
Kesten
|
|
|
|
|
Kikiriki prženi slani
|
|
|
|
|
Kikiriki sirovi neslani
|
|
|
|
|
Kivi
|
|
|
|
|
Kokosov orah
|
|
|
|
|
Kokosovo brašno bez šećera
|
|
|
|
|
Kokosovo brašno zašećereno
|
|
|
|
|
Kompot od ananasa
|
|
|
|
|
Kompot od breskvi
|
|
|
|
|
Kompot od krušaka
|
|
|
|
|
Kompot od šljiva
|
|
|
|
|
Kompot od trešanja ili višanja
|
|
|
|
|
Kruška
|
|
|
|
|
Kupine
|
|
|
|
|
Lešnik sirovi
|
|
|
|
|
Lešnik suvi
|
|
|
|
|
Limun
|
|
|
|
|
Lubenica
|
|
|
|
|
Maline
|
|
|
|
|
Mandarina
|
|
|
|
|
Mango
|
|
|
|
|
Narandža
|
|
|
|
|
Nektarina
|
|
|
|
|
Orah sirovi
|
|
|
|
|
Orah suvi
|
|
|
|
|
Ribizla bela
|
|
|
|
|
Ribizla crna
|
|
|
|
|
Ribizla crvena
|
|
|
|
|
Rogač mleveni
|
|
|
|
|
Sirup od borovnica
|
|
|
|
|
Sirup od jabuka
|
|
|
|
|
|