OVAN - Pošto ga katakteriše crvena boja, sva jela u tim tonovima Ovnu stimulišu apetit.
Preferira da pojede nešto konkretno i uglavnom ne može da zamisli obrok
bez mesa koje obavezno mora da bude dobro pečeno, a najviše voli
roštilj. Brzo pojede ono što mu je u tanjiru, ponekad i s nogu. Pošto je
sportski tip, važno mu je da kroz hranu dobije snagu i energiju za sve
njegove aktivnosti. Dodatak ishrani: Zelena salata, karfiol, spanać,
šargarepa, urme, jabuke i limun. Lekovita trava koja pomaže zdravlje je
nana i aloja vera. Savet: Trebalo bi da izbegava slanu i visoko kaloričnu hranu, kao i da sporije jede i potrudi se da sažvaće svaki zalogaj. BIK - Smatra se da su najveći gurmani Zodijaka, odlični su kuvari i često su puniji.
Vole sve sosove, sve što je sočno i što se topi pod nepcima. Hrana za
Bikove predstavlja jedno od najvećih uživanja u životu. Jela moraju da
budu konkretna i sočna, a količina naravno neograničena. Obožavaju sve
vrste pečenja, a slabost su im kolači, i to oni najkaloričniji. Dodatak
ishrani: Spanać, blitva, karfiol, krastavac, kupus. Lekovite trave:
žalfija i hajdučka trava. Savet: Pošto im izgladnjivanje teško
pada, a sklon je gojaznosti, bilo bi dobro da ograniči unos kalorija
kako bi sačuvao figuru. BLIZANAC - Rođeni u ovom znaku jedu od svega pomalo i brzo.
Uživaju u malim sendvičima, žitaricama i testenini. Nisu preterano ludi
za mesom, uglavnom jedu živinu ili ribu u kombinaciji sa povrćem. Vole
svežu hranu i više obroka dnevno, ali u manjim količinama. Vitki su, pa
mogu sebi da dozvole da ponekad pojedu i više nego što bi se od njih
očekivalo. Dodatak ishrani: Važno je da uzimaju hranu bogatu proteinima
koja uključuje nemasno meso, zatim jogurt, mleko i zeleno povrće. Od
lekovitih trava korisne su im crvena detelina i sladić. Savet: Trebalo bi da jedu redovno i da porade na pravilnom uspostavljanju ritma obroka.
RAK - Rakovi su vrlo umešni i maštoviti kuvari i smatraju se najboljim domaćinima.
Nisu ljubitelji mesa, uvek će se radije opredeliti za dobru supu ili
čorbu, a posebno uživaju u plodovima mora i svih vrsta riba u
kombinaciji sa testeninom. Neki Rakovi upražnjavaju i različite
alternativne vidove ishrane. Dodatak ishrani: Pomorandže, kelj, žumance i
ražani hleb. Biljke koje bi trebalo da koriste su ruzmarin i beli mak. Savet: Ne treba da preteruju u alkoholnim pićima. LAV - Lavovi uživaju u složenim jelima koja deluju raskošno i glamurozno.
Veliki značaj daju i izgledu tanjira i kompletnog escajga. Pošto
skromnost nije njihova osobina, očekuju da im svako jelo bude servirano
kao za kralja. Uživaju u pečenju, poslasticama i dobrom vinu. Iako nisu
skloni prejedanju, ukoliko su nezadovoljni, umeju da preteraju u jelu i
nabace suvisne kilograme. Dodatak ishrani: Krastavac, orasi, bademi,
jabuke, borovnica i crni luk. Lekovite biljke: mirođija, peršun i nana. Savet: Da nauče šta znači zlatna sredina i shvate da i skromnije jelo može da bude ukusno. DEVICA - Devica je možda jedan od najvećih stručnjaka za hranu. Kao
najveći analitičari i sitničari Zodijaka, tačno znaju kad, koliko i
zašto nešto jedu. Obično se hrane zdravo, obroke pripremaju pažljivo i
sadržajno. Uživaju u svežem voću, povrću, soji i lakim voćnim kolačima.
Dodatak ishrani: Jogurt, bademi, breskve, šljive i celer. Koriste im
čajevi od ruzmarina i valerijana. Savet: Trebalo bi da se opuste
i ne gube previše vremena za pripremu obroka, jer na taj način gube i
spontanost i osećaj uživanja u hrani. VAGA - Vage jelo posmatraju kao jedan vid harmoničnog rituala. Sve
što jedu mora bude pažljivo pripremnljeno, a pošto su najveće estete
Zodijaka, izuzetno im je važno da jela lepo izgledaju. Jedu polako i sa
merom. Ne vole ništa što je masno, uživaju u povrću, a posebno u
pirinču. Od slatkiša posebno vole sladoled i kremaste poslastice.
Dodatak ishrani: Špargla, cvekla, kukuruz, smokve, borovnice i suvo
grozđe. Od lekovitih biljaka, izuzetno im je važna majčina dušica. Savet: Ne treba da preskaču jela, ukoliko ono što je servirano ne zadovoljava njihovo čulo vida.
ŠKORPIJA - Škorpije uživaju u pikantnim i dobro začinjenim jelima.
Vole konkretne i određene ukuse, pa ponekad umeju i da preteraju u
začinima. Uživaju u roštilju i raznovrsnim salatama koje vole da
spremaju i koje uvek začine egzotičnim i neuobičajenim začinima. Dodatak
ishrani: Piletina, soja, jogurt, praziluk i rotkvice. Od lekovitih
trava im se preporučuje kopriva i bosiljak. Savet: Škorpije umeju da idu iz krajnosti u krajnost, pa je važno da budu umerene, da se ne prejedaju, ali i da ne gladuju. STRELAC - Strelac je joő jedan veliki gurman Zodijaka, uživa u hrani i jede sve što mu dođe pod ruku. Za
njih slobodno može da se kaže da su "svaštojedi", jer u njihovom želucu
završava sve počevši od mesa, ribe, povrća, preko kolača i torti.
Posledice mnogi osete na žuči, pa nakon toga pribegavaju raznim dijetama
koje im brzo dosade. Vole da se bave sportom i retki su oni koji imaju
problema sa kilogramima. Dodatak ishrani: Ovas, paškanat i trešnje.
Koriste im čajevi od sleza i od žalfije. Savet: Važno je da pronađu meru i uspostave ravnotežu. JARAC
- Jarčevi su najskromniji znak kada je hrana u pitanju, oni bi bukvalno
mogli da žive samo na vodi i hlebu - drugim rečima, jedu da bi
preživeli. Zbog toga konzumiraju konkretne stvari koje im daju
neophodnu snagu, kao što su meso i različita variva. Vole voće, žitarice
i mediteransku kuhinju. Vrlo su racionalni, hrane se pametno i znaju da
raspolažu svojom energijom. Dodatak ishrani: Pasulj, sočivo, smokve i
ječam. Lekovite trave koje im prijaju su cvekla i dunja. Savet: Bilo bi dobro da budu manje tradicionalni kada je hrana u pitanju i da ponekad probaju i nova egzotična jela. VODOLIJA - Vodolije vole sve ukuse koji su neuobičajeni i egzotični. Za
njih kuhinja predstavlja eksperiment - uživaju u nesvakidašnjim
začinima i vole sve što nije tradicionalno. Neki su skloni alternativnim
ishranama, mnogi su i vegeterijanci, ali ne zbog brige o sopstvenom
zdravlju, već zbog humanog stava. Dodatak ishrani: Okeanska riba, morski
plodovi, celer i rotkvice. Biljke koje mogu da im poboljšaju zdravlje
su gavez i morska zelenika. Savet: Da jedu bez ispada nervoze, što je smirenije moguće. RIBA - Ribe uživaju u morskim specijalitetima i u svemu što ima miris okeana i mora - u rakovima, školjkama, morskim travama. Vole
da mešaju različite vrste hrane, pa se na njihovoj trpezi može pronaći
nekoliko jela koja nikako ne idu zajedno, a tada u njihovom želucu
nastaje pravi haos. Dodatak ishrani: Kupus i namirnice bogate jodom.
Lekovito bilje koje im pomaze su kamilica i sve vrste morskih trava. Savet: Pošto su sklone trovanjima i infekcijama, važno je da dobro operu namirnice i ruke pre spremanja hrane.
|