Grejpfrut
Bogat
vitaminima C i A, grejpfrut treba jesti nakon obroka zato što ubrzava
pretvaranje masti u energiju. Ovo voće nadoknađuje izgubljenu tečnost i
mineralne soli. Osobe koje pate od čira na želucu verovatno smatraju da
ne bi smele da konzumiraju grejpfrut zbog njegove kiselosti. Međutim,
nove studije pokazuju upravo suprotno. Naime, ekstrakt ovog voća pomaže
u lečenju čira jer obiluje antioksidansima, a u kombinaciji s terapijom
lekovima ima naročito povoljno dejstvo. Sok od grejpfruta sadrži šećer,
organske kiseline, mineralne soli, pektin i mnogo vitamina - A, B, C,
D, P i tako predstavlja pravu riznicu isceljujućih materija koje imaju
osobinu da zaustave krvarenje. Pored toga, on jača apetit, poboljšava
varenje, i veoma je koristan u slučaju poremećaja rada jetre. Posebno
se preporučuje ljudima koji pate od povećanog umora, posle preležanih
bolesti i teških operacija.
Za negu kose: Grejpfrut
je pravo voće za kosu sa minivalom jer neutrališe alkalne sastojke koji
se nalaze u kiselini za minival. Pre nego što nanesete šampon, dodajte
mu nekoliko kapi soka od grejpfruta.
|