Ogrozd Pitome sorte ogrozda potiču od evropske vrste Ribes
grosularia. Može uspevati i na većim nadmorskim visinama. Plod je
obložen prozračnom kožicom kroz koju se nazire meso, staklasto i
belkaste boje, a posebnu mu draž daju uzdužne prugice. Plod ogrozda
može biti žute, zelene ili crvene boje. Plodovi mogu biti sa maljavom
pokožicom ili bez malja.
Traži umereno vlažna i plodna zemljišta,
naročito zemljišta koja obiluju krečom. Zreli plodovi se mogu u
frižideru čuvati i do nekoliko sedmica.
Bobe ogrozda mogu se konzumirati sirove ili prerađene u kompot, sokove,
marmelade, žele, vino i sirće. Ogrozd može biti i osnova umaka ili
dobar dodatak plavoj ribi.
Plod ogrozda bogat je vitaminom C, kalijumom, betakarotenom, dijetetskim vlaknima a nešto manje ima kalcijuma i gvožđa.
|