Avokado
Avokado - spada u bobičasto voće, ali ga neki svrstavaju u povrće zbog
visokog sadržaja masti i neutralnog ukusa. Raste na stablima visine i
do 20 metara, a može dostići težinu od 150 g do 1 kg. U 100 g jestivog
dela ima čak 217 kcal.
Ovo povrće treba kupiti dok je nezrelo (tvrdi plodovi), umotati u
novinsku hartiju i ostaviti da plodovi dozrevaju (od 2-4 sedmice). Zreo
plod mora da se ugiba prilikom pritiska.
Jede se uglavnom, kao i ostalo voće, u sirovom stanju. Seče se uzduž u
krug, sve do semenke. Zatim se polovine okreću u suprotnom smeru dok se
jedna polovina ne odvoji od semenke. Semenka i voćno meso vade se
kašičicom. Koža se može ljuštiti nožićem. Ni semenka, a ni kora nisu
jestivi. Da jestivi deo ne bi potamneo treba ga poprskati ili izmešati
sa limunovim sokom.
Priprema se tako što se voćno meso ispasira, pa mu se mogu dodati
komadići lososa ili druge ribe, račići, kockice mesa. Špric napuniti
pripremljenom masom i masu vratiti u izdubljene polovine avokada.
Ovo povrće treba kupiti dok je nezrelo (tvrdi plodovi), umotati u
novinsku hartiju i ostaviti da plodovi dozrevaju (od 2-4 sedmice). Zreo
plod mora da se ugiba prilikom pritiska.
Jede se uglavnom, kao i ostalo voće, u sirovom stanju. Seče se uzduž u
krug, sve do semenke. Zatim se polovine okreću u suprotnom smeru dok se
jedna polovina ne odvoji od semenke. Semenka i voćno meso vade se
kašičicom. Koža se može ljuštiti nožićem. Ni semenka, a ni kora nisu
jestivi. Da jestivi deo ne bi potamneo treba ga poprskati ili izmešati
sa limunovim sokom.
Priprema se tako što se voćno meso ispasira, pa mu se mogu dodati
komadići lososa ili druge ribe, račići, kockice mesa. Špric napuniti
pripremljenom masom i masu vratiti u izdubljene polovine ploda.
Kockice avokada mogu se dodati u supe ili čorbe, ali tada tečnost ne lovine ploda.
Kockice avokada mogu se dodati u supe ili čorbe, ali tada tečnost ne
sme da ključa, jer mogu stvoriti gorke materije. Isto se može desiti
ako se celi plodovi zamrznu. Ali ako se meso avokada pomeša sa
limunovim sokom, onda se može zamrznuti u dobro zatvorenoj ambalaži, pa
ga odmrzavati u frižideru.
Pasirano meso avokada odlična je maska za lice, pa lice posle tretmana
ima čistu glatku kožu. A uz dodatak maslinovog ulja avokado je dobar za
pakovanje oštećene kose.
Zbog sadržaja nezasićenih masnih kiselina smanjuje nivo holesterola u
krvi, odnosno povećava udeo "dobrog" HDL holesterola. Takođe je bogat
kalijumom, u 100 g ploda ima 500 mg kalijuma.
Ukoliko patite od nesanice pojedite uveče avokado jer sadrži dosta
triptofana od kojeg se gradi hormon sna - melatonin. A zbog kremastog
voćnog mesa avokado štiti želudac od prevelike količine kiselina.
|