PETAK, 2024-11-15
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
SVO voce
banane, jabuke, kruske, sljive, jagode, kivi...
Tag Board
200
Our poll
STANJE U SRBIJI JE PO VAMA
UKUPNO GLASALO: 64
Statistics

Ukupno online: 30
Gost: 30
Clanovi: 0
Home » Articles » SVE O VOCU » SVO voce [ Add new entry ]

AVOKADO

Avokado

Avokado - spada u bobičasto voće, ali ga neki svrstavaju u povrće zbog visokog sadržaja masti i neutralnog ukusa. Raste na stablima visine i do 20 metara, a može dostići težinu od 150 g do 1 kg. U 100 g jestivog dela ima čak 217 kcal.

Ovo povrće treba kupiti dok je nezrelo (tvrdi plodovi), umotati u novinsku hartiju i ostaviti da plodovi dozrevaju (od 2-4 sedmice). Zreo plod mora da se ugiba prilikom pritiska.
Jede se uglavnom, kao i ostalo voće, u sirovom stanju. Seče se uzduž u krug, sve do semenke. Zatim se polovine okreću u suprotnom smeru dok se jedna polovina ne odvoji od semenke. Semenka i voćno meso vade se kašičicom. Koža se može ljuštiti nožićem. Ni semenka, a ni kora nisu jestivi. Da jestivi deo ne bi potamneo treba ga poprskati ili izmešati sa limunovim sokom.

Priprema se tako što se voćno meso ispasira, pa mu se mogu dodati komadići lososa ili druge ribe, račići, kockice mesa. Špric napuniti pripremljenom masom i masu vratiti u izdubljene polovine avokada.
Ovo povrće treba kupiti dok je nezrelo (tvrdi plodovi), umotati u novinsku hartiju i ostaviti da plodovi dozrevaju (od 2-4 sedmice). Zreo plod mora da se ugiba prilikom pritiska.
Jede se uglavnom, kao i ostalo voće, u sirovom stanju. Seče se uzduž u krug, sve do semenke. Zatim se polovine okreću u suprotnom smeru dok se jedna polovina ne odvoji od semenke. Semenka i voćno meso vade se kašičicom. Koža se može ljuštiti nožićem. Ni semenka, a ni kora nisu jestivi. Da jestivi deo ne bi potamneo treba ga poprskati ili izmešati sa limunovim sokom.

Priprema se tako što se voćno meso ispasira, pa mu se mogu dodati komadići lososa ili druge ribe, račići, kockice mesa. Špric napuniti pripremljenom masom i masu vratiti u izdubljene polovine ploda.
Kockice avokada mogu se dodati u supe ili čorbe, ali tada tečnost ne lovine ploda.

Kockice avokada mogu se dodati u supe ili čorbe, ali tada tečnost ne sme da ključa, jer mogu stvoriti gorke materije. Isto se može desiti ako se celi plodovi zamrznu. Ali ako se meso avokada pomeša sa limunovim sokom, onda se može zamrznuti u dobro zatvorenoj ambalaži, pa ga odmrzavati u frižideru.

Pasirano meso avokada odlična je maska za lice, pa lice posle tretmana ima čistu glatku kožu. A uz dodatak maslinovog ulja avokado je dobar za pakovanje oštećene kose.

Zbog sadržaja nezasićenih masnih kiselina smanjuje nivo holesterola u krvi, odnosno povećava udeo "dobrog" HDL holesterola. Takođe je bogat kalijumom, u 100 g ploda ima 500 mg kalijuma.
Ukoliko patite od nesanice pojedite uveče avokado jer sadrži dosta triptofana od kojeg se gradi hormon sna - melatonin. A zbog kremastog voćnog mesa avokado štiti želudac od prevelike količine kiselina.
Category: SVO voce | Added by: vrelo (2009-08-24)
Views: 2258 | Rating: 3.0/1
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
Search
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz