Section categories |
SVO voce
banane, jabuke, kruske, sljive, jagode, kivi...
|
|
Our poll |
|
Statistics |
Ukupno online: 36 Gost: 36 Clanovi: 0 |
|
JABUKA
Jabuka
Jabuke sadrže oko 85% vode, oko 15% ugljenih hidrata i 2% protiena.
Voćnih šećera ima oko 10%, kao i mineralnih materija: fosfor, kalijum,
kalcijum, magnezijum, gvožđe itd. Zatim sadrže vitamine (karotin,
vitamine A, B C).
Jabuke su vrlo su važne za negu zuba, zato ih je najbolje jesti sirove
i neoljuštene, jer se grickanjem sveže jabuke čiste zubi voćnim sokom
iz jabuke, a i cela usna šupljina.
Sirove oljuštene jabuke trebalo bi da izbegavaju osobe koje pate od
dijareje, gastritisa i ulkusa. Međutim, pečene ili kuvane jabuke su lek
za ove tegobe.
Zbog sadržaja pektina jabuke su dobre u eleminicaji viška holesterola i
izlučivanja štetnih matreija iz organizma, pa je dobro da ih
konzumiraju osobe koje pate od oboljenja jetre i bubrega, kao i za
lečenje anemije.
Protiv anemije svako jutro na gladan stomak pojesti jednu narendanu
jabuku prelivenu sokom od limuna, kašikom meda i kašičicom soka od
drenjina ili bokvice.
|
Category: SVO voce | Added by: vrelo (2009-08-24)
|
Views: 1444
| Rating: 0.0/0 |
|
|
|