Kupina i malina
Maline imaju specifičan miris i ukus koji potiče od eteričnih ulja. A
opor ukus kupina potiče od znatne količine tanina. Ove vrste voća imaju
osvežavajuću moć zbog jabučne i limunske kiseline.
Što se tiče vode sadrže oko 80% vode, pa je energetska vrednost svega
oko 25 kcal i potiče prvenstveno od ugljenih hidrata – glukoze,
saharoze i fruktoze. Lako su svarljive jer celulozu nemaju. Najviše
imaju vitamina C i nešto vitamina B grupe, kao i beta-karotina
(provitamina vitamina A).
Blagotvorne su u prevenciji i lečenju anemije, zbog svoje obojenosti
koju im daju pigmenti antocijanina. A beta-karotin je moćan
antioksidans.
Od minerala sadrže najviše kalijuma, koji je dobar za snižavanje krvnog
pritiska, pa se preporučuje za očuvanje srca i krvnih sudova.
Kupine sadrže više kalcijuma od malina, pa ih treba isključiti iz dijeto terapije gde je ovaj unos ograničen.
Sve bobičasto voće karakteriše visoka koncentracija antikancerogenih
materija, pa se ovo voće preporučuje u prevenciji nastanka tumora.
Kupine su fikasne u terapiji upale grla, angine, laringitisa, a koriste
se i za ispiranje usta u slučaju upale sluzokože. Spolja se koriste u
lečenju rana.
|