Badem
Badem - ili kako ga još zovu "grčki orah" je srž semena bademovog drveta. Potekao je iz Azije, a odatle je dospeo u Grčku i Rim. Postoje slatki i gorki bademi. Slatki se upotrebljavaju za kolače, torte i ostala slatka i slana jela. Gorki bademi mogu biti otrovni u velikim količinama, a u manjim količinama se koriste za likere (amareto).
Od badema se dobija ulje koje se koristi za negu kože i kose.
Bademi sadrže nezasićene masne kiseline, koje snižavaju holesterol u krvi. Pored toga sadrže veliku količinu vlaknastih materija i tako podstiču varenje i sprečavaju nastanak stomačnih oboljenja. Vitamini B grupe i E vitamin kojima je veoma bogat čine badem idealnim čuvarem srca i krvotoka. Kalcijuma ima više nego u mleku. A sadrži i kalijum i magnezijum, pa se preporučuje osobama koje ne piju mleko i ne jedu meso.
Svakodnevnim konzumiranjem 45 g badema možete smanjiti rizik pojave srčanih bolesti.
Blanširanje badema: Bademe kuvati 3 minuta u vodi, pa ih oljuštiti. Dobri su za torte od bele čokolade. Ili ih možete prepeći u tiganju bez ulja, pa upotrebiti za kolače ili posuti salatu.
|