Kafa verovatno pruža daleko više zdravih antioksidansa u ihrani nego voće i povrće, pokazalo je istraživanje američkih naucnika koji su merili sadržaj antioksidansa u više od 100 različitih vrsta hrane uključujući povrće, voće, orašaste plodove, semenke, začine, ulja i pića. Dobivene rezultate zatim su kombinovali s podacima američkog ministarstva poljoprivrede o tome koliko je svaki sastojak prisutan u redovnom dnevnom unosu hrane u prosečnoj američkoj ihrani. Rezultat je pokazao da je kafa najveći izvor antioksidansa po obroku i po nivou konzumacije. Slede je crni čaj, banane, pasulj i kukuruz. "Amerikanci više antioksidansa primaju putem kafe nego drugom hranom - ništa drugo čak se ne približava kafi", rekao je profesor Joe Vinson sa sveučilišta Cranton u Pennsylvaniji. Antioksidansi pomažu telu da se liši štetnih slobodnih radikala, destruktivnih molekula koje štete celijama i DNK. Antioksidansi imaju dobro dejstvo po zdravlje uključujući i zaštitu od srčanih obolenja i raka. Studije su povezivale pijenje kafe sa smanjenjem opasnosti od raka jetre i debelog creva, dijabetesa tipa dva, i Parkinsonove bolesti. Važno je ne zanemarivati korisna dejstva svežeg voća i povrća, upozorio je. "Nažalost, potrošači još uvek ne jedu dovoljno voća i povrća, što je mnogo bolje s celokupnog prehrambenog stajališta s obzirom na visok sadržaj vitamina, minerala i biljnih vlakana" (u voću i povrću), rekao je Vinson. Naucnici su pokazali da u poredjenju s drugom hranom, datulje pružaju najveći izvor antioksidansa. Takođe velik postotak imaju i brusnice i crno grožđe.
|