Osobe obolele od šecerne bolesti tipa 2 (u terapiji bolesti koriste samo dijetu i tablete) koje jedu hranu bogatiju koštunjavim plodovima (bademi, orasi, lešnici) imaju daleko bolju kontrolu nivoa šecera u krvi, a samim tim i manji rizik od nastanka srcanih oboljenja u odnosu na osobe obolele od iste bolesti koje više jedu cerealije i ostalu hranu koja nije bogata ovim sastojcima. Pozitivan efekat hrane na dijatebes tipa 2 odnosi se i na svu hranu koja se sporije vari: pasulj, boranija, socivo...Na Univerzitetu u Torontu (Kanada) ispitivano je 210 osoba obolelih od šecerne bolesti tipa 2 podeljenih u dve grupe od po 105 ispitanika. Jedna grupa je jela hranu koja je imala nizak glikemicni index (pasulj, grašak, socivo, badem, lešnik, orasi), dok je druga grupa jela obicnu hranu predvidenu za ove bolesnike. Rezultati su pokazali vrlo znacajnu razliku u kontroli šecera u krvi ove dve grupe, s tim što je grupa koja je jela uglavnom hranu sa niskim glikemicnim indeksom daleko bolje održavala nizak nivo šecera u krvi od druge grupe. Postoji preporuka da osobe obolele od šecerne bolesti tipa 2 jedu uglavnom ovu vrstu hrane.
|