Određeni mikronutrijenti sadržani u maslinovom ulju verovatno su zaslužni za dobro dejstvo mediteranskog načina ishrane na kardiovaskularni sistem, izvestili su španski naucnici. Ovi sastojci poznati kao fenoli, koji deluju kao antioksidanti, takođe deluju protivupalno te, čini se, 'razbijaju' krvne ugruške, izvestio je dr. Francisco Perez Jimenez iz sveučilišne bolnice Kraljica Sofija u Cordobi. U istraživanju koje je sproveo zajedno s kolegama sa sveučilišta prvi se put navodi dobro dejstvo maslinovog ulja bogatog fenolima na kardiovaskularni sistem.
- Nesumnjivo je da konzumiranje hrane bogate fenolima štiti srce i kardiovaskularni sistem. Najviše koncentracije fenola sadržane su u devičanskom i ekstra devičanskom maslinovom ulju - rekao je Jimenez za Reuters.
Ustanovljeno je da su krvne žile kod osoba koje su konzumirale hranu začinjenu drugim vrstama jestivog ulja funkcionisale sporije, nego kod osoba koje su konzumirale maslinovo ulje, što znači da je cirkulacija kod osoba koje konzumiraju maslinovo ulje puno bolja.