Plodovima sa drveta pistacija ljudi su se hranili još u doba paleolita. Jarko zeleni plodovi bogati su visokovrijednim materijama: sadrže 50% masnog ulja, 20% belančevina, 20% ugljikohidrata, 2% vlakana, kalijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe. Osim što štiti arterije, ova poznata grickalica pomaže i u probavnim procesima te je idealna za dijabetičare i one koji to ne žele postati. Pistacije su u ranijim studijama bile pohvaljen zbog blagotvornog uticaja na kardiovaskularni sistem, jer snižavanjem holesterola utiču i na elastičnost arterija, te samim time smanjuju rizik od srčanih oboljenja. No, nova saznanja mogla bi ih pod obavezno uvrstiti na dnevni meni dijabetičara (dijabetes tip 2) jer učestvuju u kontroli nivoa šećera u krvi ujedno pružajući osećaj sitosti nakon obroka. Pistacije su dobar izvor fitosterola, koji je po hemijskoj strukturi vrlo sličan holesterolu. Kada je fitosterol prisutan u većoj količini u organizmu, snižava se nivo holesterola u krvi, podstiče imuni sistem i smanjuje rizik od određenih vrsta raka. Od proizvoda za grickanje (tzv. snack food), pistaća sadrže najviše fitosterola (279 mg/100 g). Autori istraživanja naglašavaju da su ovi rezultati, zbog uticaja fitosterola na zdravlje, vrlo važni za sve stručnjake koji su uključeni u istraživanje i razvoj ishrane te donošenje smjernica za dijetalne režime ishrane. Pistacija je naročito bogata antioksidansom luteinom, koji inače pronalazimo u zelenom lisnatom povrću i voću jakih boja. Bolji izbor je neslana, a ne zasoljena pistacija, jer previše soli povisuje krvni pritisak.