Ljudi koji redovno piju zeleni caj izloženi su manjem riziku da usled starenja dožive pogoršanje mentalnih funkcija, zakljucili su japanski naucnici. Istraživanje, kojim je obuhvaceno više od 1.000 Japanaca starijih od 70 godina, pokazalo je da što više zelenog caja piju, veca je njihova šansa da i u starosti ocuvaju kognitivne sposobnosti. Ovaj zakljucak donesen je na osnovu laboratorijskog eksperimenta koji je pokazao da odredeni sastojci zelenog caja štite celije mozga od oštecenja poput onih koja nastaju kod Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Naucnici pretpostavljaju da bi potencijalni pozitivni efekti zelenog caja mogli da budu odgovorni za to što se u Japanu, gde ljudi tradicionalno piju dosta zelenog caja, beleži znacajno niža stopa demencije, a posebno Alchajmerove bolesti, nego što je to slucaj u Evropi i Severnoj Americi. Istraživaci su došli do zakljucka da stariji ljudi koji piju dve ili više šolja zelenog caja na dan imaju dvostruko manje šanse da dožive kognitivno oštecenje u odnosu na one koji piju tri ili manje šolja zelenog caja nedeljno.
|