PETAK, 2024-03-29
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
horoskop za danasnji dan [72]
Dnevni horoskop. Vodič kroz zvezde. ... Vodič kroz zvezde. Dnevni horoskop | Nedeljni horoskop | Numerologija | Tumačenje snova
estrada, najnovije vesti sa estrade, dešavanja, zvezde, vip, show business, šoubiznis, muzika, film [142]
sport [44]
na danasnji dan [95]
Zanimljive vesti - Dnevne zanimljivosti iz sveta, smešna dešavanja, smešne, čudne, neobične, zanimlj [94]
vesti dana - posebno izdvajamo [64]
Najnovije vesti iz Srbije i sveta, zabava, zvezde, sport, ekonomija, automobili, zdravlje, poslovni adresar
politika [16]
Glas naroda opstina Babusnica [5]
Iskazite svoj stav
predizborni spotovi [8]
вреле секси ,провокативне, забавне, слике-hot sexy, provocative, fun, pictures [23]
VI PISETE, MI OBJAVLJUJEMO-Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare [7]
Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare
NAUCI ME - KAKOPEDIJA- URADI SAM [1]
SVI ODGOVORI NA LAKA I TESKA PITANJA
Tag Board
200
Our poll
STANJE U SRBIJI JE PO VAMA
UKUPNO GLASALO: 64
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » 2010 » Oktobar » 6 » Dogodilo se na današnji dan - 6. oktobar
0:03 AM
Dogodilo se na današnji dan - 6. oktobar

Dogodilo se na današnji dan - 6. oktobar

1876. - Rođen je srpski slikar Milan Milovanović, profesor Umetničke škole u Beogradu, koji je radio pejzaže i portrete visokog impresionističkog dometa. Nekim delima približio se poentilizmu, težeći da postigne maksimalni efekat svetlosti. Slikarstvo je studirao u Beogradu, Minhenu i Parizu.

1878. - Umro je srpski trgovac i dobrotvor Ilija Milosavljević Kolarac, jedan od najvećih trgovaca hranom u Evropi, koji je sav imetak zaveštao za prosvećivanje naroda. Njegova zadužbina školovala je mnoge đake, izdala veliki broj knjiga i časopisa i podigla Kolarčev narodni univerzitet u Beogradu. Zbog sukoba s knezom Milošem Obrenovićem, prešao je u Pančevo, gde je nastavio da trguje, a po povratku u Srbiju, bio je jedno vreme savetnik kneza Mihaila Obrenovića za finansijska pitanja. Kao privrženik dinastije Karađorđević, u vreme kneza Milana Obrenovića osuđen je na tamnicu, što je ubrzalo njegovu smrt.

1894. - Rođen je srpski pisac Momčilo Nastasijević, jedna od najsnažnijih pesničkih ličnosti srpske literature između dva svetska rata i preteča moderne srpske drame, koji se odlikovao originalnošću stila i izuzetnom jezičkom invencijom. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu i do smrti 1938. bio profesor gimnazije. Pisao je lirske pesme, drame i pripovetke sa staroslovenskim motivima, ulazeći eliptičnim i prividno arhaičnim izrazom u virove strasti i "tamne vilajete" ljudske prirode. Dela: pesme "Lirski krugovi", pripovetke "Iz tamnog vilajeta", libreto "Međuluško blago", drame "Kod večne slavine", "Nedozvani", "Gazda-Mladenova kći".

1908. - Austrougarski car Franc Jozef I je uz podršku Nemačke proglasio aneksiju Bosne i Hercegovine, u nameri da stvori bazu za dalje prodiranje Austro-Ugarske ka istoku, što je izazvalo tešku međunarodnu krizu. Da bi izbegle rat, sile Antante izvršile su žestok pritisak na Srbiju, prinudivši je da izjavi kako aneksija tih srpskih zemalja ne zadire u interese Srbije.

1915. - Mučkim napadom s leđa na Srbiju - suočenu s ofanzivom nemačkih i austrougarskih trupa - Bugarska se uključila u Prvi svetski rat na strani Centralnih sila.

1985. - Nemačka atletičarka Marita Koch postavila je novi svetski rekord za žene na 400 metara - 47.6 sekundi.

1989. - U 81. godini je preminula Bet Devis, američka glumica sa talentom širokog raspona. Ostvarila je na filmu velike dramske uloge, uglavnom tumačeći nesrećne i zle žene. Dva puta je nagrađivana Oskarom. Filmovi: "Sve o Evi", "Male lisice", "Elizabeta i Eseks", "Šta se dogodilo sa bebi Džejn", "Svadbeni ručak"...

1990. - Umrla je prva žena ratni pilot kod nas, Marija Draženović-Đorđević, koja je u sastavu 113. lovačkog puka učestvovala u Drugom svetskom ratu u borbama na Sremskom frontu 1945. Letački ispit položila je 1939, sa samo 15 godina.

1991. - Elizabet Tejlor, američka glumica, udala se po osmi put, ovog puta za Larija Fortenskog.

2000. - Bivši jugoslovenski predsednik, Slobodan Milošević, priznao je na Radio-televiziji Srbije izborni poraz i čestitao pobedu novom šefu države - Vojislavu Koštunici
Category: na danasnji dan | Views: 592 | Added by: admin | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Calendar
«  Oktobar 2010  »
NEPOUTSRCEPESU
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Entries archive
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz