LONDON - Večno pitanje šta je starije kokoška ili jaje, čini se, konačno je dobilo odgovor.
Engleski naučnici tvrde da je kokoška starija od jajeta, pošto jaje može da nastane jedino uz pomoć proteina koji postoji u jajnicima kokoške.
"Dugo se verovalo da je jaje starije, ali sada imamo naučni dokaz da je to zapravo kokoška", objašnjava dr Kolin Frimen sa univerziteta u Šefildu.
Do ovog zaključka došlo se istraživanjem biomineralizacije ljuske jajeta, a posebno ključnog proteina u nastanku ljuske", izjavio je on za televiziju ABC njuz.
Postojanje proteina ovokledidina-17 (OC-17) bilo je poznato naučnicima, koji nisu znali u kojoj meri taj protein utiče na formiranje ljuske.
Frimenov tim je ustanovio da protein OC-17 deluje kao glavni katalizator kristalizacije, prve etape u formiranju ljuske.
"Protein u kokoški je neophodan za nastanak ljuske. Nema kokošjeg jajeta bez kokoške", tvrdi dr Frimen.