UTORAK, 2024-03-19
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
horoskop za danasnji dan [72]
Dnevni horoskop. Vodič kroz zvezde. ... Vodič kroz zvezde. Dnevni horoskop | Nedeljni horoskop | Numerologija | Tumačenje snova
estrada, najnovije vesti sa estrade, dešavanja, zvezde, vip, show business, šoubiznis, muzika, film [142]
sport [44]
na danasnji dan [95]
Zanimljive vesti - Dnevne zanimljivosti iz sveta, smešna dešavanja, smešne, čudne, neobične, zanimlj [94]
vesti dana - posebno izdvajamo [64]
Najnovije vesti iz Srbije i sveta, zabava, zvezde, sport, ekonomija, automobili, zdravlje, poslovni adresar
politika [16]
Glas naroda opstina Babusnica [5]
Iskazite svoj stav
predizborni spotovi [8]
вреле секси ,провокативне, забавне, слике-hot sexy, provocative, fun, pictures [23]
VI PISETE, MI OBJAVLJUJEMO-Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare [7]
Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare
NAUCI ME - KAKOPEDIJA- URADI SAM [1]
SVI ODGOVORI NA LAKA I TESKA PITANJA
Tag Board
200
Our poll
STANJE U SRBIJI JE PO VAMA
UKUPNO GLASALO: 64
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » 2010 » Avgust » 1 » Pronađeni tragovi života na Marsu
1:37 AM
Pronađeni tragovi života na Marsu

Naučnici su otkrili kamenje koje verovatno sadrži fosilne ostatke iz ranog perioda razvoja Marsa. Tragovi su pronađeni u stenama područja poznatog kao Nili Fose (Nili Fosae) koje je trebalo da bude mesto sletanja misije „Naučne laboratorije za Mars” (Mars Science Laboratory-MSL) 2012. godine.

zivot na marsu
Novim istraživanje tim pod vođstvom Edrijena Brauna iz Instituta za potragu za vanzemaljskom inteligencijom (SETI) utvrdio je da je Nili Fose gotovo identična kopija područja u Australiji u kojem su pronađeni neki od najranijih dokaza o postojanju života na Zemlji.

Prema izveštaju objavljenom u časopisu „Naučni spisi o Zemlji i planetama” (Earth and Planetary Science Letters), stručnjaci smatraju da su se isti hidrotermalni procesi koji su tragove života očuvali na Zemlji odvijali i na Crvenoj planeti.

Kada su 2008. godine u tim stenama prvi put otkriveni karbonati, rezultati su izazvali oduševljenje naučne zajednice jer se za njima dugo tragalo kao za konačnom potvrdom da je na Marsu postojao život. Karbonatni minerali najčešće se talože u morima kao ostaci ljuštura morskih organizama. Ostaci živih organizama obično se pretvaraju u njih ako se ne pretvore u naftu. Nalaze se i u evaporitnim stenama i krševitim predelima.

U novoj studiji naučnici su detaljno istražili karbonate na Marsu. Braunov tim je pomoću instrumenta zvanog Krism na NASA-inom Rekonesens Orbiteru analizirao stene infracrvenim svetlom. Nakon toga istom je tehnikom snimio kamenje na severozapadu Australije, u području poznatom kao Pilbara.

„Pilbara je deo Zemlje koji je uspeo da ostane na površini oko 3,5 milijardi godina, gotovo tri četvrtine njene istorije.Ono predstavlja maleni prozor u zbivanja na našoj planeti u ranim stadijumima.

”Naučnici smatraju da su karakteristične oznake stena Pilbare koje se nazivaju stomatoliti nastale spajanjem cijanobakterija s mikročesticama prašine i peska.

„Ova obeležja stvorio je život. Možemo sa sigurnošću reći da ih je mogao stvoriti samo život, a ne geološki procesi”, objasnio je dr Braun. „Ako je bilo dovoljno živih organizama da nastanu ovi slojevi, neke vrste korala ili nastambi mikroba, moguće je da su se tamo odvijali isti fizički procesi kao na Zemlji.” U istom području otkriveni su i tragovi metana koji je na Zemlji takođe čest znak delovanja živih organizama.

Dr Braun i mnogi drugi naučnici želeli su da upravo Nili Fose bude mesto sletanja NASA-ine misije koja bi trebalo da bude lansirana 2011. godine, međutim, ideja je u junu ove godine odbačena jer se lokacija pokazala previše opasnom.

„Letelicom se upravlja na daljinu, bez pilota i sve zavisi od robota. To je vrlo opasno. Stoga je za istraživanje potrebno imati 20-ak kilometara ravnog terena, a Nili Fose je, nažalost, prilično neravno kamenito područje. MSL će posetiti neka druga zanimljiva područja, međutim, to je mesto na kojem bi trebalo tražiti život na Marsu”, rekao je Braun.

MSL će biti poslednja letačka misija koja će istraživati površinu susedne planete do 2018. jer je finansiranje takvih letova izuzetno skupo.
Category: Zanimljive vesti - Dnevne zanimljivosti iz sveta, smešna dešavanja, smešne, čudne, neobične, zanimlj | Views: 616 | Added by: admin | Tags: planete, planeta mars, nebeska tela, Pronađeni, tragovi života na Marsu, naucna istrazivanja, komete, otkrica | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Calendar
Entries archive
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz